Meer kruiden in de Ketel, Schaafstro.

Nog een kruid uit mijn kruidenmap.

Latijn: Equisetum hyemale. Nederlands: Schaafstro of ook wel Paardenstaart. Duits: Winter-Schachtelhalm (Ger), Engels: Shavegrass, Common Scouring Rush, Rough Scouring Rush, Bottlebrush. De verklaring van de naam: equus = paarde, seta = borstel; hiemis = winter, schaafstro = om te schaven/schuren

De manier waarop deze vaste plant groeit is het liefst in vijvers of moerasachtige gebieden. Het heeft een holle stam, die is opgebouwd uit losse deeltjes. Ze hebben alleen zij-takjes als ze geplukt zijn, door beschadigingen dus. Er zijn kleine grijze bandjes om de stam, bij ieder nieuw segment. De stam is geribbeld. De bloeiwijze is opvallend. Al bij het uitlopen vormt zich aan de stengel de top van de aar. Het zijn schildvormige schubben, waarbij aan de onderkant van de nazomer kleine aantallen sporen komen. Niet alle stengels dragen sporen, er komen ook steriele stengels tot ontwikkeling. De plant maakt sporen, wat wijst dat het een zeer oude plant is, het zou een overblijver zijn uit het Carboon. Ze bestaan al miljoen jaren op aarde. Het is een inlands kruid. Ze vermenigvuldigen zich niet alleen door sporen, maar vooral door uitlopers, die door de tuin woekeren. Tuinverdriet, akkerpest zijn namen die daar uit voortkomen. De stengels worden 4-6 mm dik en ongeveer 50 cm hoog. In het voorjaar lopen de scheuten met een vaalroze kleur uit. Daarna volgen de kaarsrechte stengel. Schaafstro komt in alle delen van Europa voor, maar niet in het Middellandse Zeegebied. Deze plant hoort bij de Paardenstaart familie of Equisetaceae. In vroeger tijden werd het gebruikt als poetsmiddel voor pannen. Ook werd het gebruikt tegen bloedneuzen. Om metalen te polijsten van, kiezelzuur geeft glans.

In de Signatuur – leer: groen blijvend en woekerend = weerstand verhogend; lidjes = rug; moerasplant (zuivert zuur) = nieren; harde plant = kiezelzuur; sporendrager = wijst naar basisenergie.

Het type mens waarvoor deze plant veel kan doen is het type dat gebukt gaan onder het leven. Mensen die uitgeput zijn tot op het bot. Mensen die zich in hun basis niet veilig voelen waardoor ze maar blijven werken of op de vlucht gaan.

Inhoudstoffen: kiezelzuur = opbouwend voor bindweefsels en botten, was, suiker, mineralen, slijmstoffen, equisetine zuur en aconitine zuur. De inhoudsstoffen zijn in water oplosbaar.

Geneeskrachtige werking: Urinewegen: vochtafdrijvend, bij urineretentie, gonnorrheu (druiper), geïrriteerd blaas syndroom (voorloper van incontinentie), incontinentie, nier- en blaasstenen, bij prostaatvergroting, bij gezwollen oogleden, bij bloedingen in alle orgaansystemen. Spijsvertering: ter ondersteuning van een diabeet, maagzweren. Luchtwegen: chronische klachten gepaard gaande met hoest. Huid: betere haren, nagels, en tanden, maakt jeugdig, kinderen met een greenstickbreuk. Kalkhuishouding: botversteviging, tijdens groei, ondersteunend bij borstvoeding en zwangerschap, bekkeninstabiliteit. Uitwendig: bij zenuwpijnen, reuma, jicht, post-trombotische zwelling, bij vieze, niet genezende wonden.

Gebruik en toepassing: bovengrondse delen in de zomer oogsten (juni-juli) Let op! geen zwarte delen. Je kunt er thee van maken, dan moet je het wel opkoken, tinctuur en zalf.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s